forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Aktualności & Ciekawostki > Co wybrać...

Co wybrać... Kiedy chcesz kupić nowy aparat, ale chcesz się poradzić...

Odpowiedz

Narzędzia wątku
Old 26-07-10, 15:31   #1
Adi_44
Senior

Adi_44's Avatar

Model: ciągle inny
Tani GPS ?

Witam, mam pytanie czy warto kupować tani GPS ? Bo chyba głównie chodzi o procesor i antenę tak ?

Chodzi mi o sam GPS, bo z oprogramowaniem wiadomo jak jest a w późniejszym czasie bym kupił oryg.

Czy warto np. kupić takie coś:
http://allegro.pl/item1160852237_meg...blokowana.html

lub

http://allegro.pl/item1156800525_naw...uper_cena.html

i do tego antenę aby miała lepszy zasięg ?
http://allegro.pl/item1156228470_ant...asus_mmcx.html

Czy może lepiej iśc do Saturna i MM i tam coś wybrać ? prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki. Jedyny GPS jaki miałem to w n82 Garmin, tak by pasował, lecz czasami tracił zasię ale na chwile, i długo łapał sygnał, aby tego uniknąc chciałbym dokupić dodatkową antenę do modułu. Zda to egzamin ?
A nokii juz nie posiadam, dlatego szukam coś typowego pod GPS. Bo chyba tani bedzie lepszy od tego w nokii.

Ostatnio edytowane przez Adi_44 : 26-07-10 o 16:16.
Adi_44 is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-07-10, 19:51   #2
LykaN
Szalony MotoManiak

LykaN's Avatar

Model: I-mate jaq3, Samsung i750
Odp: Tani GPS ?

Pamiętaj, ze odblokowana GPS nie ma gwarancji. Bo to jest miesznanie w systemie tak samo jak zdjęcie simlocka w fonie.
Ja mam mante za 199zł, odblokowałem, straciłem gware, ale mam za to MM full (oryginalnie była EASY) i AM6.5. Jednoczesnie jak wgrasz pirata, licz się że trafisz na madrego milicjanta i sprawdzi legalność. Tanie GPSy mają najsłabsze mapy. Np w MM easy nie było wieliczki, a w MM sa nawet numery domów w wieliczce. MOżesz kupic tanino i spiracić, ale to Twoja decyzja. Mozesz kupić drozej, i nie piracić.

Manta ładnie łapie satelitki, nie narzekam.
LykaN is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-07-10, 22:24   #3
maciek1
Szalony MotoManiak

maciek1's Avatar

Model: Apple iPhone 8GB
Send a message via Skype™ to maciek1
Cool Odp: Tani GPS ?

Kupuj LARKa, odblokowany jest fabrycznie, nie ma żadnych problemów z satelitami, posiadam 2 modele. LARK 43.1 i LARK 52.1 Obydwa na Automapie śmigają pięknie, długo im tylko schodzi wyznaczanie trasy która ma powyżej 1200 km, co jest poniekąd zrozumiałe. 43 łapie sygnał w kilka sekund, 52 robi to troche wolniej, ale obydwa dają sobie bardzo dobrze rade. 43 używam juz koło 2 lat, 52 ma koło 3-4 miesięcy, nic sie nie psuje. Polecam sprzęt

maciek1 is online now   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 26-07-10, 22:40   #4
aroaro
Senior

aroaro's Avatar

Model: K850 ;D

Kupuj Mante. Można ją odblokować bez utraty gwarancji. Wystarczy wgrać jeden katalog na kartę pamięci lub przy nowszych wersjach na pamięć telefonu i GPS odblokowany

aroaro is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-07-10, 10:03   #5
Adi_44
Senior

Adi_44's Avatar

http://allegro.pl/item1149028796_now...tooth_24h.html takie coś wystarczy ? czy są lepsze w tej cenie ?

A ja kto jest z tym, czy jak tą kupie to mam wtedy oryginalne oprogramowanie i moge dograć se po prostu nowsze mapy ? Czy sam musze zainstalować oprogramowanie i mapy ? bo troche to dziwne...
Tam niby jest jakaś mapa ale pewno stara. Głównie chodzi mi o to czy żeby wgrać mpae trzeba mieć pod nią specjalne opr. do tej wersji mapy czy obojętnie ? Tam jest MapaMap i po porstu da się zaktualizować i cieszyć się nową mapą ?

albo

http://allegro.pl/item1152867018_naw...ys_gratis.html

Oryginalne oprg. i możliwosć aktualizacji bez terminowe, oraz odblokowana wydaje się najlepsza

do tego jakaś antene zewnętrzną aby zasięg trzymała i myśle bedzie ok ? jak myślicie ?

Ostatnio edytowane przez Adi_44 : 27-07-10 o 10:16.
Old 27-07-10, 11:02   #6
dypek
VIP

dypek's Avatar

Model: I900 VE1
Send a message via ICQ to dypek

Antene zew mozesz sobie odpuscic. W takiej nawigacji zasieg jest wystarczajacy aby komfortowo jezdzic. Jak dla mnie to kup cos najtanszego z ekranem lcd 4.3 lub 5.0 do tego za ok 100zl automape jak chcesz byc legalny i bedziesz zadowolony.
dypek is online now   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-07-10, 11:18   #7
Adi_44
Senior

Adi_44's Avatar

no tak tylko, na co patrzeć przy wyborze urządzenia ? bo niektóre potrafią się gubić itd. Z tego co widziałem to procek 400 to minimum, no i patrze na lcd 5 też są tak jak wyżej podałem. A co do oprog. to za 100 można kupić na rok tylko.

Ostatnio edytowane przez Adi_44 : 27-07-10 o 11:21.
Old 27-07-10, 12:56   #8
hardsql
Szalony MotoManiak

hardsql's Avatar

Model: SE C702 -> Szrot Edition

Cytat:
Napisał Adi_44 Zobacz post
no tak tylko, na co patrzeć przy wyborze urządzenia ? bo niektóre potrafią się gubić itd. Z tego co widziałem to procek 400 to minimum, no i patrze na lcd 5 też są tak jak wyżej podałem. A co do oprog. to za 100 można kupić na rok tylko.
No ale wszedzie masz oprogramowanie na rok. Jak kupisz jakiegoś TomTom w MM to też oprogramowanie jest na rok, masz w tym 3 aktualizacje, po roku musisz kupic licencje. Albo używac starych map. Wszedzie tak jest, bo to by był żaden biznes jesli kupując raz masz ciągle aktualizacje za free.
Old 27-07-10, 15:21   #9
salin
AjĆ!™ xP

salin's Avatar

Model: 6730c

Cytat:
Napisał hardsql Zobacz post
No ale wszedzie masz oprogramowanie na rok. Jak kupisz jakiegoś TomTom w MM to też oprogramowanie jest na rok, masz w tym 3 aktualizacje, po roku musisz kupic licencje. Albo używac starych map. Wszedzie tak jest, bo to by był żaden biznes jesli kupując raz masz ciągle aktualizacje za free.
no chyba, że kosztowało by to adekwatnie do okresu ważności licencji
dlatego płacisz raty co rok za aktualizacje.
Old 27-07-10, 15:29   #10
Skaktus
Banned

Skaktus's Avatar

Odblokowanie nawigacji nie zawsze równa się utrata gwarancji. Odblokowanie najczęściej polega na zmianie w pliku tekstowym, i zmianę ścieżki tak aby otwierało na starcie pulpit a nie dany program. Przed oddaniem na gwarkę po prostu zmieniasz zapis i tyle. Osobiście od 3 lat posiadam navię z biedronki, zakupiłem za 200 zł, przejechała już b.dużo i działa poprawnie do dziś. OStatnio w biedronie widziałem navię z 4,3 cala za 189 czy to 179 zł z gwarką, mapami itp.

TomToma sobie podaruj jako nawigację, bo jesteś skazany na jeden program i nie możesz nic innego instalować, TomTom w swoich nawigacjach działa na własnym oprogramowaniu. Kupuj Navię, Larka czy co tam chcesz z ekranem 4,3 czy to 5 cali, więcej się nie opłaca bo będzie cie już zasłaniało drogę. Na bajery typu odtwarzanie mp3 poprzez fm czy odtwarzanie filmów się nie patrz, bo w wielu wypadkach nawigacja nie jest w stanie jednocześnie nawigować i odtwarzać mp3, choć nie każde. Anteny zewnętrzne bardziej nadają się do bardzo ciężkiego terenu typu gęsty las itp. Mi Navia nigdy nie zgubiła sygnału nie licząc jazdy w tunelu lub jednej jedynej b.mocnej śnieżycy w centrum miasta przy wieżowcach. Sygnał był wówczas dość mizerny, ale jechać się dało.

A co do oprogramowania, po zakupie najczęściej z MapąMap masz możliwość chyba za 50 zł wykupienie wyższej mapy Europy, w standardzie za free są aktualizacje. Ale nie oszukujmy się, na necie wiszą najnowsze AM, MM i inne...
Old 27-07-10, 17:20   #11
baczek
Szalony MotoManiak

baczek's Avatar

Model: mighty Toshiba G900

ale najnowsze MapaMap wymaga polaczenia z internetem, zalogowania sie na konto w imagisie, ktore potwierdza zakup aktualizacji w czasie instalacji, wiec nie jest juz tak rozowo
baczek is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 27-07-10, 19:56   #12
Adi_44
Senior

Adi_44's Avatar

a nie idze tak aby np. kupie powedzmy w biedrze, lub byłem także w Saturnie i widziałem Larka za 200 zł. No i powiedzmy mam tam mapemap i czy po porstu nie moge ściągnać z neta samej mapy i dograć ? Miałem w fonie wiadomo jak zrobionego garmina, to tam wgrywałem ino inna mapke i tyle. Bo program ważne żeby działał aktualizować go nie musze przecież.

Co do wyboru wróce za miesiąc do tego wątku, gdyż wypadły nieplanowane koszta, dlatego przy następnej wypłacie sobie pozowlę na GPS.

Ostatnio edytowane przez Adi_44 : 27-07-10 o 20:02.
Old 28-07-10, 09:14   #13
Skaktus
Banned

Skaktus's Avatar

Możesz tak zrobić, na necie są nawet gotowe do wgrania mapy innych producentów, tylko wrzucasz program na kartę, wykładasz ją do urządzenia i uruchamiasz, programy są tak przygotowane że nawet nie trzeba odblokowywać GPS. Nie wiem jak tam lark stoi ale od NAVII jest forum, tam możesz polukać.
Old 28-07-10, 09:16   #14
Adi_44
Senior

Adi_44's Avatar

no tylko, że wtedy mam nielegalny, a chodzi o to aby zostawić legalny program, a wgrać tylko nowszą mapke da rade ? czy program + mapa to jak jedność.
Old 28-07-10, 16:06   #15
Skaktus
Banned

Skaktus's Avatar

Najczęściej program jest wgrany w pamięć urządzenia, więc kartę musisz dokupić. Potem wgrywasz na kartę program, podmieniasz plik w urządzeniu, chodzi tutaj o plik EXE i po wszystkim. Jeszcze lepiej jest jak masz wgrane odrazu mapy na kartę, wówczas w urządzeniu nic nie musisz zmieniać tylko na karcie.

Zamiast się męczyć, kup nawigację odblokowaną, takich jest b.dużo na rynku i po kłopocie. Dostaniesz nawigację już z wgraną mapą i będziesz mógł dograć co chcesz.

Jeśli chcesz uaktualnić mapę, i wgrasz mapę z nielegalnego źródła to i tak już masz pirata, mimo że program zostaje z oryginału. Mapy najczęściej można podmieniać np. zamiast PL wrzucić całą UE lub nawet mieć wgrane 2 lub 3 na karcie i tylko wybierać w ustawieniach.

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku

Zasady Postowania