Fototekstura.pl
forum aukcje grupy pliki sound faq poczta
Zasady Forum

Wróć   MaTraX.NET > Sprzęt komputerowy i nie tylko.. > Komputery & elektronika > PDA > HP

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Old 30-08-11, 13:47   #1
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
dv6710ew - problem

witajcie, mam dość ciekawy problem z laptopem.

wszystko niby ładnie działa, ale po dotknięciu shifta/capsa/lampki od capsa wyłącza się. tak jakby dostawał odcięcie prądu. co mogłoby być problemem?
pod tym feralnym miejscem jest port hdmi i lan, możliwe że nacisk na nie źle działa?
przy okazji skąd dorwać taśmy do tego laptopa? nie działa mi panel dotykowy, w serwisie tak mi naprawili "uszkodzoną matrycę" że musiałem kabel lutować, ponieważ był skręcony i owinięty izolacją.
mogę dać zdjęcia czego potrzebuję/miejsc z którymi jest problem.

btw napisałem w złym dziale, prosze przenieść w razie czego.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Fototekstura.pl - fotografia magazyn
Old 30-08-11, 15:00   #2
Bartosz
User Gold
 
Bartosz's Avatar
 
Zarejestrowany: 19.07.05
Model: Defy MB526 :)
Posty: 495
Send a message via Skype™ to Bartosz
Odp: dv6710ew - problem

Może klawisze zalane były? Ktoś w serwisie ukręcił jakaś taśmę i idzie zwarcie jakieś?

A tak to co za serwis co robi jedno i psuje coś innego?
Bartosz is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 15:06   #3
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

klawisze nie były nigdy zalane, wogóle laptop z wodą nie miał do czynienia.
serwis - orginalny serwis HP, wszystko pięknie działało póki kabelki się nie... rozplątały. od tamtego czasu schody.

metalowa ramka która idzie nad tymi portami może dawać jakieś zwarcie?
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 15:10   #4
Bartosz
User Gold
 
Bartosz's Avatar
 
Zarejestrowany: 19.07.05
Model: Defy MB526 :)
Posty: 495
Send a message via Skype™ to Bartosz
Odp: dv6710ew - problem

Oddałeś na gwarancji lapka? Jakbyś w nim nie grzebał to reklamacja naprawy powinna być.
Bartosz is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 15:24   #5
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

gwarancja mi się już dawno skończyła, dlatego też grzebę sam. z resztą - jak zobaczyłem jaki uzdolniony jest serwis HP to bałbym się go teraz na gwarancję oddać, nawet jeśli bym ją miał.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 15:31   #6
Bartosz
User Gold
 
Bartosz's Avatar
 
Zarejestrowany: 19.07.05
Model: Defy MB526 :)
Posty: 495
Send a message via Skype™ to Bartosz
Odp: dv6710ew - problem

Serwis HP owija w izolację? dziwne to trochę dla mnie jest.
Jeśli oddałeś po gwarancji to raczej powinieneś mieć prawo do reklamacji gdybyś sam w nim nie grzebał...
Bartosz is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 15:58   #7
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

gwarancja sie skończyła rok temu, a pierwszy raz go rozkręciłem w tamtym miesiącu żeby przeczyścić chłodzenie i położyć świeżą pastę. trochę późno na reklamację czyż nie?
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 19:23   #8
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
gwarancja sie skończyła rok temu, a pierwszy raz go rozkręciłem w tamtym miesiącu żeby przeczyścić chłodzenie i położyć świeżą pastę. trochę późno na reklamację czyż nie?
Jeśli oddałeś go do skepu w którym kupiłeś to niekoniecznie naprawę przeprowadzał serwis HP.

Dzieje się tak jak klikasz/dotykasz shifta i innych czy jak dotykasz w pobliżu? Odkręć klawiaturę i sprawdź czy dobrze siedzi jej taśma w gnieździe. Nie ma tez innych objawów? Zawieszania się etc?
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 19:32   #9
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

nie zawiesza się, wciskam shift/caps, dotykam plastiku obok nich - wyłącza się.
z tego co popatrzyłem to w pobliżu jest grafika, włączyłem go i w paru miejscach obok grafiki po dotknięciu się wyłączał.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 19:33   #10
salin
4ever
 
salin's Avatar
 
Zarejestrowany: 06.05.06
Model: b7610
Posty: 1,224
Odp: dv6710ew - problem

a nie idzie tamtędy czasem taśma od klawisza włączania
mam identyczny model parę miesięcy temu go rozbierałem, żeby wyczyścić i z tego co pamiętam to tam jest jakaś taśma idzie, może uszkodzili?


edit
Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
nie zawiesza się, wciskam shift/caps, dotykam plastiku obok nich - wyłącza się.
z tego co popatrzyłem to w pobliżu jest grafika, włączyłem go i w paru miejscach obok grafiki po dotknięciu się wyłączał.

albo luty poszły ;]
__________________


salin is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 19:41   #11
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

taśmy tamtędy idą 2, obydwie uszkodzone (włączam z pilota )

teraz jeszcze sobie wtyczkę rozwaliłem. YAFUD.
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 19:45   #12
salin
4ever
 
salin's Avatar
 
Zarejestrowany: 06.05.06
Model: b7610
Posty: 1,224
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
taśmy tamtędy idą 2, obydwie uszkodzone (włączam z pilota )

teraz jeszcze sobie wtyczkę rozwaliłem. YAFUD.
ja bym je wypiął z gniazd i zobaczył co się stanie
ciekawe czy się włączy wtedy

mój się dzielnie trzyma tylko raz był w serwisie na wymianie napędu optycznego

stoi na podstawce i jest spokój, jeszcze się czipset nie odkleił ;]
__________________


salin is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 21:04   #13
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał salin Zobacz post
ja bym je wypiął z gniazd i zobaczył co się stanie
ciekawe czy się włączy wtedy

mój się dzielnie trzyma tylko raz był w serwisie na wymianie napędu optycznego

stoi na podstawce i jest spokój, jeszcze się czipset nie odkleił ;]

Dlatego się pytałem czy się nie zawiesza... najpierw szwankuje klawa, potem są problemy z zawieszaniem, włączeniem i chipset do wymiany
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 30-08-11, 21:44   #14
salin
4ever
 
salin's Avatar
 
Zarejestrowany: 06.05.06
Model: b7610
Posty: 1,224
Odp: dv6710ew - problem

chyba, że się go chłodzi jak to robię ja i nie problemów już ponad 3 lata

ale ktoś mi to mówił ostanio, że jak się zareklamowało na gwarancji przegrzewający się model z tą obudową co ma dv6710ew to wymieniali na nowego
gdybym to wiedział jak był na gwarancji...
__________________


salin is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 00:14   #15
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

mój chłodzenie ma zapewnione, problem w tym że wyłącza się na dotyk -.-

3 taśmy zniszczone. 2 to te, które od panelu idą do płyty - czy takie przypasują?
http://allegro.pl/tasma-power-tasiem...776498703.html

i trzecia, najważniejsza. ta, która do panelu podaje prąd (kabel z wtyczką)
znajdę coś takiego?
czy to byłoby to:
http://allegro.pl/oryginalna-tasma-m...783257475.html

z tym że tutaj nie widzę żeby ta wtyczka była, jutro mogę dać foto jeśli nikt nie skojarzy o co mi chodzi
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 15:22   #16
Pacholik
ELECTRO-GSM
 
Pacholik's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.03.06
Model: Blackberry 9700
Posty: 850
Odp: dv6710ew - problem

Ja bym stawiał na uszkodzoną grafikę mam dwa HP z takimi samymi objawami.
__________________
Naprawy HW i SW najlepsze Ceny!Zapraszam
Telefony komórkowe/Akcesoria GSM

http://www.facebook.com/pages/ELECTR...930783?sk=wall
Pacholik is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 15:26   #17
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał Pacholik Zobacz post
Ja bym stawiał na uszkodzoną grafikę mam dwa HP z takimi samymi objawami.
da się jeszcze coś z tym zrobić czy pozostaje czekać aż wszystko samo padnie?
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 18:20   #18
Pacholik
ELECTRO-GSM
 
Pacholik's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.03.06
Model: Blackberry 9700
Posty: 850
Odp: dv6710ew - problem

Dokładnie jest to uszkodzenie mostku północnego taka u mnie była diagnoza w HP DV6153eu. Da się zrobić reballing układu koszty około 150-200zł.

Pozdrawiam
__________________
Naprawy HW i SW najlepsze Ceny!Zapraszam
Telefony komórkowe/Akcesoria GSM

http://www.facebook.com/pages/ELECTR...930783?sk=wall
Pacholik is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 19:14   #19
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał Pacholik Zobacz post
Dokładnie jest to uszkodzenie mostku północnego taka u mnie była diagnoza w HP DV6153eu. Da się zrobić reballing układu koszty około 150-200zł.

Pozdrawiam
Tak tylko że w tym wypadku reballing może pomóc na jakieś pół roku... o ile się da, bo to siadają pola lutownicze na chipie a nie kulki. Wypadało by wymienić cały układ.
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 19:18   #20
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał Rino Zobacz post
Tak tylko że w tym wypadku reballing może pomóc na jakieś pół roku... o ile się da, bo to siadają pola lutownicze na chipie a nie kulki. Wypadało by wymienić cały układ.
tzn jeszcze drożej? może bardziej się opłaca 'upolować' nową płytę na allegro?
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 19:22   #21
salin
4ever
 
salin's Avatar
 
Zarejestrowany: 06.05.06
Model: b7610
Posty: 1,224
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał Pacholik Zobacz post
Dokładnie jest to uszkodzenie mostku północnego taka u mnie była diagnoza w HP DV6153eu. Da się zrobić reballing układu koszty około 150-200zł.

Pozdrawiam
no za taką kwotę to będzie robione opalarką....
__________________


salin is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 21:43   #22
Rino
No to lecimy...
 
Rino's Avatar
 
Zarejestrowany: 04.12.07
Model: Vision
Posty: 1,448
Odp: dv6710ew - problem

Cytat:
Napisał revtech Zobacz post
tzn jeszcze drożej? może bardziej się opłaca 'upolować' nową płytę na allegro?
Tak, koszt nowego układu to około 120-200zł (nie patrzyłem co tam w nim dokładnie siedzi ale pół roku temu takie były mniej więcej ceny). Do tego właśnie jeszcze lutowanie... Salin je dobrze skomentował, choć samo przylutowanie nowego układu rożni się trochę od reballingu ale ceny podobne...
Rino is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 31-08-11, 21:54   #23
Pacholik
ELECTRO-GSM
 
Pacholik's Avatar
 
Zarejestrowany: 11.03.06
Model: Blackberry 9700
Posty: 850
Odp: dv6710ew - problem

Ale kupując płytę nie wiesz że ile ona pochodzi...
__________________
Naprawy HW i SW najlepsze Ceny!Zapraszam
Telefony komórkowe/Akcesoria GSM

http://www.facebook.com/pages/ELECTR...930783?sk=wall
Pacholik is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Old 01-09-11, 00:52   #24
revtech
VIP
 
revtech's Avatar
 
Zarejestrowany: 03.10.09
Model: i8510 innov8
Posty: 940
Odp: dv6710ew - problem

z drugiej strony też nie mam pewności czy z nową grafiką laptop pociągnie długo.. 50/50
__________________
Cytat:
muzyka, której słuchasz, to soundtrack do twojego życia..
revtech is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)
 
Narzędzia wątku

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post
V9 problem z wyświetlaczami Darknorth Seria Vxxx/Uxxx 5 21-02-11 21:34
V8 dziwny problem z aplikacjam vlq Archiwum 2 16-12-08 20:36
U9 Problem z telefonem przez kartę pamięci - co jest nie tak? dru8d Archiwum 4 30-10-08 18:42
Problem z forum Moto Modding.US cinek193 Hydepark 5 20-09-08 13:09
E770 Problem z kartą KINGSTON 1GB Koraz Seria Exxx 3 05-08-08 17:35



Powered by vBulletin Version 3.7.3
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd. | PL Lang: MaTraX.NET | Icons: Rokey.net | Sponsor plikowni: OVH.pl
vBulletin Style by: kreativfantasy.com

Part of Livepoint, Michael Skweres
Best since 2000 © by MaTraX.NET